A sushi nem más, mint főtt, ecetes rizs hallal vagy valamilyen más tengeri eredetű élelmiszerrel tálalnak. A közhiedelemmel ellentétben nem nyers halat jelent (a nyers hal a sashimi), de előfordul, hogy ezzel készítik. Több fajtája van. Az algalapokba (nori) tekert rizs a maki sushi, a rizsgombócra helyezett hal a nigiri sushi, a sült tofuba csomagolt az inari sushi, a rizsre szórt feltétes sushi pedig a chirashi sushi. A sushi készítésének mestere az itamae, ezt a címet azonban sok éves tanulás és gyakorlás után lehet csak elérni.
A sushi története régre vezethető vissza, amikor is a nyers halat rizsbe csomagolva tárolták, hogy tovább friss maradjon.
A sushit általában hatosával vagy kettesével tálalják. Gyakran rendezik különféle alakzatokba is, az esztétikus tálalás szempontjából. A sushit általában pálcikával vagy kézzel eszik. Általában szójaszószba mártogatják. Gyakran fogyasztanak hozzá wasabi-t (zöld színű japán torma), vagy gari-t (gyömbérszelet). Sokszor miso levessel is fogyasztják. Gyakran zöld teát vagy Sake-t isznak hozzá.
Ízlésesen tálalt sushi
Maki sushi
Nigiri sushi
Írta: Betty-chan |