A sushi nem ms, mint ftt, ecetes rizs hallal vagy valamilyen ms tengeri eredet lelmiszerrel tlalnak. A kzhiedelemmel ellenttben nem nyers halat jelent (a nyers hal a sashimi), de elfordul, hogy ezzel ksztik. Tbb fajtja van. Az algalapokba (nori) tekert rizs a maki sushi, a rizsgombcra helyezett hal a nigiri sushi, a slt tofuba csomagolt az inari sushi, a rizsre szrt felttes sushi pedig a chirashi sushi. A sushi ksztsnek mestere az itamae, ezt a cmet azonban sok ves tanuls s gyakorls utn lehet csak elrni.
A sushi trtnete rgre vezethet vissza, amikor is a nyers halat rizsbe csomagolva troltk, hogy tovbb friss maradjon.
A sushit ltalban hatosval vagy kettesvel tlaljk. Gyakran rendezik klnfle alakzatokba is, az eszttikus tlals szempontjbl. A sushit ltalban plcikval vagy kzzel eszik. ltalban szjaszszba mrtogatjk. Gyakran fogyasztanak hozz wasabi-t (zld szn japn torma), vagy gari-t (gymbrszelet). Sokszor miso levessel is fogyasztjk. Gyakran zld tet vagy Sake-t isznak hozz.

zlsesen tlalt sushi

Maki sushi

Nigiri sushi
rta: Betty-chan |