Japánban néhány kivétellel minden ételt evőpálcikákkal fogyasztanak.
A pálcikahasználta legfontosabb szabályai:
- A pálcikáidat a végükön fogd meg, ne pedig a közepükön vagy az elejükön!
- Ha nem használod a pálcikákat, vagy befejezted az étkezést, tedd le őket eléd a csúcsukkal balra!
- Ne szúrd a pálcikákat ételbe, főleg ne rizsbe. Ezt a temetési szertartásokon szokás tenni!
- Ne add az ételt a saját pálcikáidról egy másik ember pálcikára. Ezt is a temetéseken szokták csinálni, a csontokkal!
- Ne mutogass a pálcikáiddal!
- Ne játsz a pálcikáiddal!
- Ne tologasd a pálcikáiddal a tányérokat!
- Ahhoz, hogy szétválassz egy ételt, a pálcikáiddal fejts ki nyomást az ételre, és lassan húzd szét. Ehhez egy kis gyakorlás szükséges. A nagy ételeknél, mint például tempura, megengedett, hogy felvegyél egy nagyobb darabot a pálcákkal, leharapj belőle, majd visszatedd a tányérodra.
- Ha már ettél a pálcáiddal, fordítsd meg őket, és úgy vegyél le ételt a közös tányérról.
Kést és villát csak nyugaton használnak. Kanalat viszont használnak egyes ételek fogyasztásához. Ilyen például a donburi vagy a japán curry rizs. Egy kínai féle kerámia kanalat használnak bizonyos levesek evéséhez.
Írta: Chriss-kun |