A gombákat japánul kinoko-nak nevezzük, ami jelentése "egy fa gyermeke". Rengeteg gombát használnak a japán konyhákban. Íme néhány a legismertebbek közül:
Shiitake
Japán egyik legkedveltebb gombafajtája és az országon kívül is sok helyen ismerik. Frissen vagy szárítva kapható, a szárítottat használat előtt vízben kell ázatni.
Maitake
Nagyon kedveltek a japán konyhában. Nagy csoportokban nőnek és néha a gombák királyának nevezik őket.
Bunashimeji
Ez is egy kedvelt gomba.
Matsutake
A matsutake magas árú, ínyenc gomba, amelyet házilag nem lehet termeszteni és csak ősszel lehet kapni. Ananász fák (matsu) alatt lehet őket találni és akkor a legértékesebbek mikor még zárt kalappal szedik le. Többféle módon fogyasztják, például grillezve vagy rízzsel főve.
Nametake / Enoki
Akkor is ha máshogy néznek ki, a nametake és az enoki ugyanaz a gomba. A sárga nametake a szabadban található, és kedvelt hozzávalója a miso leveseknek és a tésztaételeknek, míg a fehér enoki a házilag termesztett.
Hiratake
A hiratake az osztriga gombák japán neve. Sok termesztett fajtája van és ezek közül sok kinézetileg különbözik a másiktól. Az eringi az egyik legismertebb hiratake fajta.
Írta: Chriss-kun
|