Japánban a legmagasabb az átlagéletkor, mégpedig 82 év. A szigetlakó nők és a hegylakó férfiak élnek a legtovább. A nők átlagéletkora viszont több mint a férfiaké. A magas életkort az orvosok általában az egészséges táplálkozással indokolják és Japánra ez jellemző, rizs és hal-alapú, zsírszegény ételeikkel. Hogy a tradicionális japán étrend kifejtse jótékony hatásait, annak előfeltétele volt a gazdasági fejlődés. A második világháború előtt a japánok átlagos napi állati fehérje bevitele 7 gramm volt, mára ez az ideális közeli 40 grammra nőtt. Hasonló szinten van a növényi eredetű fehérjebevitel is. A koleszterinbevitel bár növekszik, nem éri el a nyugati fejlett országok szintjét, nem is jellemző igazán a kövérség. Bár a statisztikák lenyűgözőek, a japán egészségügyi minisztérium szerint van még hová fejlődni: „Az egészséges Japán 21” néven futó program 2010-ig 70 célt irányoz elő. A szakemberek többek között a sófogyasztás csökkentésére bíztatják a lakosságot (a jelenlegi napi 13,5 grammról 10 grammra), illetve napi rendszeres testmozgásra ösztönöznek, különböző sétatávokat meghatározva az egyes korosztályoknak. A száz év felettiek száma az elmúlt öt évben megduplázódott – ma már több mint 20 ezer száz év feletti él a szigetországban.
Írta: Chriss-kun
Forrás: www.dunatv.hu, www.geographic.hu
|